Låda

Nu har jag börjat bygga en låda. Jag hade en gammal limträskiva i ek som jag har kapat till lämpliga bitar av.

image14

Här är en bild där man kan ana det färdiga resulatet:

image15

Ljudexempel!

Här är några ljudexempel inspelade hos min kompis Pär. Båda ljudsnuttarna är inspelade på en dator med Pro Tools Light (?) och försiktig EQ.

Madamp G2 på 3/4 ton, 3/4 volym coh smooth-switch på. Ett taffligt första försök på Brown Sugar framfört av mig på "Guldtuppen" (en Epiphone Les Paul Gold Top '56 med P-90-mickar).

Ljudexempel 1

En liten bluesbagatell. Jag på komp med samma sättning som ovan. Pär på lead med Guldtuppen och förstärkaren på max och med smooth-switch på.

Ljudexempel 2

Förstärkaren låter även bra med min Fender Stratocaster (Mexico '60 reissue). Snyggt rent ljud (med lite "spräck") på låg volym.

Klart!

image13

Så var det klart! Den låter utmärkt genom min lilla Marshall entolva. Snygg ren ton på låga volymer och bra "spräck"" när man drar upp! Jag är helnöjd. Nu återstår att försöka spela in en snutt att jag kan lägga upp en mp3 i bloggen. Funderar också på att bygga en låda i ek.

Undrar vad jag ska hitta på för projekt nu?

Det fungerar!

Äntligen har jag lyckats få ihop det sista på förstärkaren. Det var bara några lödningar kvar på rör 2. Så här ser det färdiga resultatet ut:

image11

Sedan var det dags att dubbelkolla alla ledningar och lödpunkter. Jag hittade en löning som jag bättrade på men det såg bra. Nu var det dags att koppla in högtalaren och slå på strömmen. Läskigt. Men ingen rök, och inget brum! Efter nogrann mätning av spänningar och jämförelse med kopplingsschemat så kunde jag andas ut. Det såg bra ut. Dags att koppla in guran... och det fungerade alldelses utmärkt! Succé!

Första röret

Nu har jag lyckats löda fast det mesta som ska kopplas till det första röret. Pilligt, det är svårt att få plats med tång, komponent och fumliga fingrar inuti ett så här litet chassi. Men jag tror att jag har fått till det!

image9

Ett knep när man ska löda en konding och ett motstånd i parallell är att löda fast motståndet på kondensatorn (den är ju större), sedan är det bara att löda fast kondensatorn på avsedd plats.

Jag gjorde ytterligare ett inköp på "verktygsområdet" idag. En förstoringslampa! Kan varmt rekomenderas, och bilig var den, endast 395:-!

image10

Stjärnjord

Här är dokumentation av kvällens arbete. Jag har nu fått till jordningen. Rätt pilligt.

image8

Egentligen... så ska man ju ha separata jordpunkter för jordning av förförstärkarsteget och effektförstärkarsteget, har jag fått lära mig. Detta för att minimera brum. Men det här är ju ett nybörjarkit så det kanske inte är så noga.

Det här med att löda, det är svårt det... men seger till slut!

Så var det dags att börja med lödningen! Jag samlade mod till mig och satte igång. Jag följde Madamps utmärkta beskrivning och lödde ihop det lilla kretskortet för avstörningskondingar och likriktaren. Sedan var det dags att löda fast strömkabel, jordning (till "star ground") strömförsörjningen från "power transformer" (PT) och matningen till "output transformern" (OT).

Det visade sig att det hade smugit sig in ett litet fel i beskrivningen, det står att PLUS-benet på likriktarer ska isoleras men på bilden i beskrivningen ser man att de har isolerat jorden istället. Jag litade mer på texten (och mina > 20 år gamla elektronik-kunskaper) och isolerade PLUS-benet med lite gul isolering.

image7

Det visade sig att det inte var riktigt lika lätt som det såg ut i beskrivningen... Det här med att löda kräver träning och handlag, mina lödningar ser rätt hemska ut. Men efter att ha testat med "piparen" i min multimeter så kände jag mig hyfsat lugn. Det är ju ingen skönhetstävling, det viktiga är ju att det funkar.

Det här med att dra jord till min "star ground" på ett snyggt och effektivt sätt var heller inte lätt. Tanken är ju att man ska dra kabel så kort som möjligt i räta vinklar. Det här med räta vinklar är för att minimera att kablarna går parallellt med varandra, det kan orsaka brum. Om de korsar varandra i räta vinklar så minimeras det. Jag gjorde väl ett ok jobb, men snyggare har man sett.

Nu var det dags att koppla in strömmen. Läskigt. Om man har gjort fel kan man dö! Jag mätte alla lödningar ordentligt en gång till. Jag var särskilt noga med att kontrollera att chassit var ordentligt jordat, det är ju livförsäkringen...

Ett djupt andetag, på med strömmen och... säkringen höll. Efter att ha kontrollmätt enligt instruktionen kunde jag konstatera att det såg bra ut. Det verkade som om jag inte hade gjort något fel, allt var som det skulle.

Här är mätningarna jag gjorde:

Mätpunkt                               Önskat värde (+/- 5%)     Uppmätt värde     diff
PT sekundärt röd till röd     190 V AC                             202 V AC               +6,3%
PT sekundärt blå till blå      6,5 V AC                              6,9                          +6,2%
OT primärt röd till jord          265 V DC                            272                        +2,6%

Möjligen har jag lite stora differenser på växelspänningarna men det kan ju lika gärna vara dålig noggranhet i min multimeter. Hoppas det i alla fall.


Läsa först är för fegisar...

Ivrigt satte jag igång med mitt bygge. Det första som behövde göras var att borra hål i chassit. Lätt match, tyckte jag och åkte iväg och köpte rätt dimension på borrar. Det här blir ju inga problem, jag har ju ett borrstativ från Clas Ohlson och en borrmaskin! Hur svårt kan det va?

Det visade sig att det inte var särskilt svårt att borra hål upp till 6 mm, det gick tillräckligt bra. Men större hål var svårare, det blev ojämnt och det var svårt att sikta, trots den utmärkta mallen från Madamp. Dessutom upptäckte jag (försent) att diametern på potarna från Alpha var mindre än det som stod på mallen för borrningen. Tack och lov lyckades jag få ihop det hyfsat ändå, men det kändes ju inte som en lysande start, precis.

Lärdomen (för mig) är att borra hål i chassi, det ska man ha en riktig pelarborr för metall till. Om jag behöver göra detta igen så ska jag gå till någon mindre mekanisk verkstad och be dem hjälpa mig. Det förstör helhetsintrycket om inte jobbet görs snyggt. Skit samma den här gången, det här var ju mest ett övningsprojekt för mig.

Jag lyckades i alla fall montera alla detaljer och så här blev resultatet:

image5

En vy underifrån. Som ni ser har den saknade switchen anlänt. Inte bara en, utan två, switchar av rätt sort anlände 29/2, bara fyra dagar efter jag mailat Das Musikdig (snyggt jobbat, Klaus).

image6

Observera kartongbiten, den är till för att vara ett extra skydd under kreskortet för avstörningskondingarna och likriktaren.

Leverans! Äntligen!

Det tog en stund men äntligen kom leveransen. Klaus på Musikding svarade snällt på mina mail och bad om ursäkt för att förseningen, han väntade i sin tur på leverans. Men den 25/2 kom paketet, över en månad efter beställningen.

image4

Allt var med... nästan. Tyvärr fick jag fel switch (en ON-ON istf en ON-OFF-ON). Jag slängde iväg ett mail till Das Musikding och dagen därpå fick jag besked om att en ny switch var på gång.

Givetvis satte jag omedelbart igång med det jag kunde, switchen kunde jag ju montera när den kom. Tyvärr hade jag lite för bråttom.....

Bygga en gitarrförstärkare? Varför inte?

Ivrigt påhejad av min kompis Uffe bestämde jag mig för att bygga en gitarrförstärkare själv. Självklart skulle det vara en rörförstärkare och den skulle ha låg effekt så att jag inte behövde vrida upp den till tordönvolym för att få en snygg rördist. Jag surfade runt på nätet och valet föll till slut på en Madamp G2.
image3

Jag föll för denna byggsats av flera skäl:
  • Billig, endast ~100 ?. Jag ville inte lägga ut tusentals kronor och sedan komma på att det var för svårt eller att jag inte tyckte det var kul.
  • Madamp säljs via en tysk sajt (Das Musikding). Det innebar flera fördelar: snabb frakt, ingen svensk skatt eller tull behöver betalas och Tyskland kör också 220 V.
  • Enkel konstruktion, bra för en nybörjare, men även ett par intressanta finesser med två sätt att sätta katodspänning (Full switch) och även negativ återkoppling (Smooth switch) på- eller avslagen.
  • Bra "press" på nätet från folk som byggt byggsatster från Madamp/Musikding.
Så jag slog till! Beställningen gick iväg 26/1 2008. Jag la till lite pengar och fick Alpha-potar (bra skit, säger Uffe). Slutsumman blev 100.51? + 15? frakt = 115.51? (1126 SEK). Nu var det bara att vänta...

Medans jag väntade låg jag inte på latsidan. Jag gick loss på Clas Ohlson och inhandlade en lödstation, en multimeter samt diverse verktyg. Dessutom konsulterade jag mina kompisar intensivt, länge och mångordigt om projektet. Halva nöjet är ju att nörda loss ordentligt!

Ok, ytterligare en blogg, varför då?

Tanken med denna blogg är att dokumentera diverse projekt som jag håller på med. Jag kommer att försöka uppdatera regelbundet så att ni kan följa hur projekten framskrider.

RSS 2.0